Livsstil
Når det gjelder matlaging er vi gledelig overrasket over hvor kort tid vi brukte før vi ble fortrolig med både koking og steking. Stålplaten er stor nok for ca. 4-5 gryter om gangen. Varmen er sterkest til høyre over vedfyringen og er gradvis svakere mot venstre. Stekeovnen har et termometer festet på døren som viser gradene i ovnen. Dette er selvsagt nyttig, men gradene synker gjerne noe når maten settes inn. Steketemperaturen kan reguleres med mer eller mindre ved, lufttilførsel og tilpasset steketid. Maten/kakene har en tendens til å bli fortere brun på den delen som står innerst i ovnen. Dette kan justeres ved å snu brettet etter ca. halv steketid.
Når det gjelder vanntanken er den mer i bruk enn vi forestilte oss på forhånd. Ved koking av poteter, egg og annet går det raskere å nå kokepunktet når vi henter varmt vann fra beholderen. I tillegg er det fort gjort å lage seg en kopp te eller blande ut buljong.
Fram til i dag har vi vært forsynt med varmt vann fra springen til både oppvask og kroppsvask, bortsett fra en gang. Det var i romjulen da vi hadde besøk. Da ble dusjen flittig brukt og varmtvannsbeholderen gikk tom. Denne gangen var det godt å kunne hente varmt vann fra beholderen i komfyren til oppvasken etter et måltid til 6 personer.
bilde 1     bilde 2     bilde 3   bilde 4     bilde 5     bilde 6


Komfyren har en stålplate og en stekeovn, så her kan alt kokes og stekes. Til slutt inneholder komfyren en vannbeholder på 12 liter. I nødstilfeller så vi for oss at vi kunne hente varmt vann til både kroppsvask og oppvask.
Etter å ha brukt komfyren i ca.to måneder har vi gjort oss en del erfaringer. Vi har alltid ca.23 grader på det 22 qm store kjøkkenet. Om morningen kommer vi til et kjøkken der temperaturen ligger ved ca.15-17 grader. Da tar det omtrent en time å få opp temperaturen på et ønsket nivå.
I høst (2008) installerte vi som planlagt en vedkomfyr på vårt nyrestaurerte kjøkken. Vi så for oss at denne komfyren skulle forsyne oss med nok varme på kjøkkenet og i de to stuene som ligger vegg i vegg. Videre skulle all matlaging foregå her (i vinterhalvåret). Etter lang leting fant vi endelig en passende vedkomfyr som blir produsert av firmaet Lohberger i Østerrike. De har også et selskap i Sverige som Gausdal landhandleri på Otta importerte komfyren fra. Komfyren sørger for ren forbrenning av veden og den leverer omtrent 8 kw effekt. En mellomstor vedkubbe brenner i ca. 1 time.
header
elvarheim.net
elvarheim.net