Dagbok
09.01.09 fredag
I dag laget vi endelig sauerkraut (surkål) etter at det ikke ble noe av det tidligere i høst. Da hadde vi kjøpt ca. 15 kg med kål til dette. Men jeg var travel opptatt med bygging av bad og kjøkken og fikk aldri tid til dette. Vi hadde heller ikke lagret kålen forskriftsmessig og den begynte å råtne. Vi måtte kaste hele greien.
Tysk Sauerkraut er en gammel tradisjon som var utbredt spesielt i landlige strøk blant bønder som hadde egen kål. I det gamle bondesamfunnet var det lite tilgang til vitaminer om vinteren. Foruten epler, pærer og svisker og nettopp sauerkraut var det omtrent ikke noe annet å få tak i. Sauerkraut inneholder mye C-vitaminer og ble gjerne spist sammen med poteter og eventuelt litt bacon/kjøtt eller pølser.
Men nå er det endelig gjort. Av ca. 10-11 kg kål fikk vi 9 hermetikkglass á 1 liter med deilig sauerkraut. Kålen skal stå i minst 4 uker. Etter den tid er den klar til bruk og holder seg i opptil et halvt år. Det som er så fint er at man foruten litt salt og einerbær ikke trenger noen tilsetningsmidler. Kålen hermetiseres ved naturlig melkesyregjæring.
Hvis du er interessert kan du prøve selv ved å følge oppskriften på siden ”tradisjoner/oppskrifter”.
Hilsen Rainer.

12.01.09 mandag
I dag vil jeg skrive en hyllest til vår kjære kattunge (7 mnd. gml). Denne lille skapningen som har et så sindig og følsomt vesen og som har en unik evne til å nyte de små tingene i livet. Med alle disse egenskapene utstråler hun en ro som smitter.  Jeg kunne visst sittet i flere timer med henne på fanget og klappe den myke pelsen og lytte til den jevne duren av maling.  Takk, Miss, fordi du hjelper meg til å sitte i ro og la tankene fly. Dette er for meg livskvalitet!
Vibecke

14.01.09 onsdag
I dag var Vibecke og jeg i skogen for å hogge ved. Ja, du leser riktig: Vibecke hogger ved hun også! Og hun er blitt flink med både øks og sag (se bildene!).
Vi bruker ikke motorsag. Den er både støyende, stinkende og farlig. Det går selvfølgelig mye tregere - men det er det verdt.
Vi liker stemningen rundt vedhogsten, særlig nå om vinteren når temperaturen ikke er altfor lav.
For tiden har vi bare noen få minusgrader: - 1, - 2.
Selvlaget brensel varmer flere ganger: når du hogger veden, når du transporterer den hjem, når du kapper og kløver og når du brenner den.
For oss er dette en viktig aktivitet som også bidrar til å senke vårt budsjett. Dessuten er vi med på å forbedre skogen og holde veksten i sjakk. Bonden Rune, vår kjære nabo, er glad for at vi tynner og rydder. For tiden jobber vi nær et jorde som har ligget brakk i mange år. Her skal mange trær og kratt felles slik at bonden kan dyrke opp jordlappen igjen. Han og kona Astrid går med planer om å bruke dette areal til beite for stuter senere. Vi prøver dessuten å få fram den gamle overgrodde veien igjen som også passerer vårt hus og som for mange år siden gikk helt til Otta sentrum. Takk til Astrid og Rune for at vi får lov til dette.

bilde 1     bilde 2     bilde 3

26.05.09 tirsdag
Nå er det på tide at vi skriver litt i dagboka igjen.
Våren er en travel tid og vi hadde og har ekstra mye å gjøre i hagen og rundt huset siden det er vår første vår her på Otta.
Men - vi jobber ikke bare...Vi har også tatt noen ekstra flotte turer i fjellet rundt Otta, så som på 1. mai.
Mars og April har vært preget av vedproduksjon og opprydningsaksjoner på hele tomten. Mye kratt måtte bort samt avfall. Resultatet er blitt veldig bra.
Rainer har bygget 2 mindre vedhus til vedlagringen ute hele året og vedslede som vi henter veden med (se bilder: vedhus01, vedplass, vedhus02, vedslede, vedslede og Vibecke). Veden måtte kappes og kløves - det var mye arbeid.
Etter at snøen og telen var borte jobbet Vibecke mye i frukthagen der hun prøvde å fjerne brennesler som fantes i massevis. Brennesle er tegn på god jord som inneholder rikelig med nitrogen. Alle brennesler skal vi ikke ha bort: de er beite for mange sommerfugler, hører med til økosystemet, og gir oss råstoff til meget effektivt gjødselvann som vi dusjer jorden og plantene med for at de holder seg friske. Væsken kan også forhindre eller lindre insektangrep.

På lørdag, den 10. mai kom naboen Rune Solhjem med traktoren og plogen sin for å pløye den jordlappen på ca. 400 qm som en gang skal bli kjøkkenhagen vår (se bildene: nyployd01, nyployd02, nyployd03). Deretter gjaldt det å få knust jordklumpene, få bort mest mulig ugress og planert arealet, alt per håndarbeid. Den 19. mai satte vi poteter, både tidlig- og lagringspotet (se bilde).
Noen dager senere sådde vi grønnsaker: gulrot, mangold, spinat, salat, redikker, mainepe, ringblomst og blomkarse. Det holder første sesongen. Nå er det bare å håpe at frøet spirer og at det blir en noenlunde grei avling, til tross for at ugress og kjølmark prøver å kunkurrere i en nypløyd åker.
Vi har også bygget rabatter rundt to husvegger og plantet mange stauder, krydder- og urteplanter.
Det har regnet svært lite i april og mai, og jorden var fram til i går knustørr. Vanning hjelper litt, men vi har ventet på regnvær. Det kom en del i natt og det er en regntung dag i dag. Derfor kan jeg sitte inne for å lage dette her.
Nede i elva bor det noen stokkender, og en andemor har fått flere andunger for noen få dager siden. Dette er ekstra koselig.
Hagen vår er virkelig en idyll og ligner mye på en park, som riktignok er ganske forvillet enda. Her venter det arbeid og atter arbeid. Men dette skal bli fint en gang.
Vi begge trives utmerket med hagearbeid - det gir oss virkelig mye glede selv om det til tider kan bli laaange arbeidsøkter.
For tiden lukter det deilig rundt huset - heggen, kirsebær- og epletrær står i blomst. Nesten som i Eden.


Litt om mennesker, dyr, planter og livet generelt på Elvarheim.

Når vi synes at vi har opplevd noe spennende, morsomt eller viktig vil vi fra tid til annen skrive litt dagbok her.
Så, følg med....!
header
elvarheim.net
elvarheim.net